Koninginnedag, Queens day, Drottningsdagen

Nu ska jag berätta om ett litet fenomen här i Holland, den 30 april, som kallas Drottningsdagen. Det är nämligen så att varje år så firas drottningen av hela det Holländska folket, och det är en röd dag. Inte nog med att vi alla får ledigt, hela landet förvandlas till en enda stor festival. Jag skojar inte. Jag och Lars hade planerat att åka till Amsterdam, för att möjligen få en glimt av drottningen när hon kommer ut på balkongen och vinkar till sina undersåtar, och självklart för att ta del av festligheterna. Amsterdam är i allmänhet en trevlig stad, så lägg till då denna högtid så låter det ju ännu bättre! Nu var det bara så att detta år är det sista på ett tag som det heter Koningsdag, eftersom Beatrix abdikerade samma dag. Så det var liksom lite extra speciellt alltihopa, vilket i sin tur ledde till att det förväntades (och slog in) att det skulle komma 2 miljoner (!) personer till Amsterdam den dagen. Detta resulterade i att jag och Lars åkte till en närliggande stad, Eindhoven istället.

 

Det var 20 grader varmt, solsken och dans på gatorna. Alla gick omkring med en öl (vid ett par tillfällen en svalkande mojito) och allt kändes väldigt exotiskt. Det ända tråkiga med dagen var att Cosima och Hasse skulle ha kommit dem med, men jag min idiot glömde telefonen hemma, så vi hittade aldrig varandra! Jaja, nästa år kommer ju Koningsdag (Kungadagen) istället och det blir nog like trevligt det. Lite kul bara att man fick ett helt okej substitut för Valborg i alla fall! Den 30e april har inget med valborg eller första maj att göra har utan det är den (nu fördetta) drottningens mammas födelsedag. De behöll det datumet (och gör fortfarande nu med Kungen) eftersom det är varmt ute då. Deras födelsedagar är för tidigt, så ingen vill vara ute på gatorna på. Och det viktigaste: Allt är orange!

 
 

En trevlig dag!

 

 

 

Påsklovet

Jag tror bestämt att jag inte håller mig i kronologisk ordning med mitt skrivande: Tänkte berätta lite om mitt påsklov (en månad senare). Jag spenderade påsken i Italien med familjen: Tio dagar Mamma, Pappa, Emil, Rom, Neapel och Palermo. Självklart så livade det upp i själen att få se familjen igen, även om det bara var en och en halv månad sen sist. Vi var fyra dagar i Rom, och körde hela turist åket. Det som vek av var att Nelly var i stan med sin mor, så en av kvällarna spenderades med dem på en trevlig restaurang, med lite drinkar för mig, Nelly och min bror efteråt, väldigt trevligt! Eftersom att det var påsk, i kombination med att det har kommit en ny påve till stan så var det lite väl mcyket turister för min smak, men vackert och imponerande var det ändå!

 

Sen åkte vi till Neapel, som vi första ögonkast bara såg smutsigt ut, men dagen efter så fick vi i alla fall se någorlunda rena gator. Det var, som Nelly mamma beskrev det, ett charmigt kaos. Kan även tillägga att den bästa mozzarella och tomat tallriken beställdes här. Det går knappt att beskriva hur deliciöst det var! Men det som var det absolut mest imponerande med Neapel var att få se Pompeji. Att en hel stad från 79 e.Kr kan ha blivit begravd på det sättet, och dessutom bevarad är bara helt makalöst. Man kan inte riktigt förstå var man är eller vad som verkligen har hänt där, väldigt imponerande! Den som kan: åk dit!

 

Så i Neapel var vi bara över en dag, för sedan var det Palermo, på Sicilien som gällde för resten av resan. Det tog 9 timmar med tåg, och vi fick sitta kvar på tåget medans det fördes över per båt till Sicilien (något som jag aldrig har gör eller sett innan).När vi var i Palermo så var det ca 25 grader varje dag så det var ett utmärkt sätt att avsluta våran resa!

 

Sen så åkte jag hem till mig i Holland, och familjen till Sverige. I Amsterdam å andra sidan mötte jag upp med Emily och Emi som var där över helgen, så vi hade en trevlig dag med marknad och lite öl! Mycket uppskattat!

 

Allt som allt så var det ett mycket, mycket lyckat påsklov!

 


Vid Viktor-Emanuel monumentet i Rom 
Emil med utsikt över Forum Romanum bakom sig
cinquecento bilar
Lillebror
Någonstans i Rom
Mamma i Rom
:)
Familjen
 
 
cinquecento
 
Vid Sixtinska pallatset på Påskdagen när påven skulle göra sitt första framträdande (haha), på den lilla balkongen där bort, en kilometer hav av människor emellan mig och påven. Eller ja, där påven skulle komma fram om typ en timma
 
Väldigt pålitlig nota.
 
 
Vid Sixtinska Kapellet en annan dag när galenskaperna var över
 
Nelly! :D (val av plats för fotot var Emils.)
Ehm, efter ett par drinkar...
Fin fint i Neapel
Regnigt i Pompeij
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kvarlevor av människor som blev begravda under lavan
 
 
 
Rengbåge över Pompeji
Det är verkligen svårt att förstå att allt detta vart bygg för lite minder än 2000 år sedan. Och står kvar!
Neapel
Neapel
 
 
 
 
 
Palermo
Palermo
 
Båt!
 
En hel kyrka dekorerad med mosaik! Alla figurer är helt utav mosaik! :O
Nomnomnomnom
 
 
 
 
 
 
Risotto med bläck från en bläckfisk!
Läskig kyrka uppe på ett berg i Palermo
Grottkyrka...
 
Med svart klädd Maria staty + döskalle... Mysig stämning?
Balkong!
Emi och Emily i Amsterdam! :D
 
 
 

Peace Palace

Förra fredagen var jag och en bunt från klassen på en liten dagsutflykt. En tjej i min klass mamma jobbar nämligen på Fredspalatset i Den Haag. För er som inte har koll på vad det är så infogar jag här en definition från kunskapens källa wikipedia:
 

Fredspalatset (nederländska Vredespaleis) är en byggnad vilken uppfördes åt den Permanenta skiljedomstolen och som stod klar 1913 i Haag, Nederländerna. Även den Internationella mellanfolkliga domstolen som upprättades av Nationernas förbund 1923 hade sitt säte i Fredspalatset fram till 1945, då den ersattes av den Internationella domstolen som upprättats av de Förenta nationerna.

 

Vi var alltså på FN:s internationella domstol, och även om det kanske låter lite dammigt i era öron, så var det verkligen en upplevelse. Dessutom så fick vi en liten VIP uppvisning av palatset, OCH fick träffa en av de 15 domarna som sitter i domstolen, domare Greenwood, och tillåt mig att citera wikipeida ännu en gång:

 

Sir Christopher John Greenwood (born 1955) is a Judge of the International Court of Justice, to which he was elected on 6 November 2008. Prior to his election, he was professor of international law at the London School of Economics and a barrister who regularly appeared as counsel before the INternational Court of Justice, the European Court of Human Rights, the English courts, and other tribunals.

 

Så honom och en av juristerna som jobbar där satt och delade med sig av sin visdom i ett avslappnat ”vi-tar-en-kaffe”- stil, och det hela kändes som ett privilegium. Det finns mycket att säga om denna dag, men jag tror inte att det är lika imponerande att återberätta som att vara där, så jag överlåter det till bilder att tala för sig själva! Hoppas ni blev lite avundsjuka i alla fall! 

 

 
 
 
 
Vad man möts av vid ingången
Med denna bild kommer en romantisk historia (från verkliga livet). När palatset höll på att byggas så var det en av konstnärerna som blev otroligt förälskad i en av grundarnas dotter. Oturligt nog så var han väldigt blyg, så han vågade inte erkänna sin förälskelse till henne. Det han gjorde var, att när han målade ett av helgonen i entern (bilden) så målade han hennes ansikte i helgonet för frihet (längst upp i bilden). Det var hans sätt att fria, och tursamt nog för historien så sa hon ja, och de fick inte mnindre än 13 barn tillsammans. Gulligt?
 
 
Fredspalatset
Från vänster: Cosima, Irene, Julia, Sarah, Anass, Edmund, Amer aoch Lars (inte min Lars, en i klassen) utanför Fredspalatset, på en inte så solig dag.
En bild på Cosima och Irene på et fik efteråt