Amsterdam dag tre

Dag tre av vår tid i Amsterdam började med cykelhyrning. Är man i Amsterdam så måste man först av allt hyra cyklar i min mening, det finns inget härligare sätt att se sig om i denna stad än att susa över broar och längsmed kanaler. Vill man inte se ut som en typisk turist med matchande cyklar med förtegets namn på så har jag ett litet tips: På Brouwersgracht 78 kan man hyra cyklar för en billig penning (15 Euros/24 timmar) då det ingår försäkring (det kanske det alltid gör…) och man får med sig två lås för säkerhets skull. Amsterdam är ju ändå cyklarnas stad, vilket då också blir cykelstöldernas stad. Men våra cyklar klarade sig, och vi såg inte turistiga ut alls! Härligt!

 

 

 

Efter en tur i Vondelpark, Amsterdam största (och underbaraste) park, tog vi oss till Albert Cuyp Maarkt, vilket är en lite-av-varje marknad, men med mest fokus på mat. Emil kände sig inte riktigt pep på att äta den Nederländska delikatessen rå sill med lök, och eftersom vi just hade avnjutit en macka i Vondelpark så åt vi ej heller kibbeling, friterad fisk med super god sås, tråkigt nog, och vi missade även stroopwafels och belgiska våfflor. Det belgiska våfflorna är kanske inte ett måste (eftersom det är belgiskt) men ack så goda. Det andra sakarna borde man testa när man ändå är i Nederländerna. Alber Cuyp markt är rätt trevligt, men om man inte har så mycket tid i Amsterdam skulle jag inte stressa dit.

 

 

 

Vi fortsatte dagen med en båttur, en klassisk turistfälla som jag ärligt kan säga att man kan hoppa över. Om man inte har turen att åka på en tur med Boom Chicagos båtar det vill säga. Emil och jag var på en vild tur förgående dag för att hitta denna jazz/standup/blues klubb som även erbjuder icke traditionella båtturer där öl och (deras egen notering) gräs kan avnjutas under turen. Jag ville så himla gärna åka med denna tur, mest för att deras båt är en liten 10 sitsig sak som kommer in i de små kanalerna där praktiskt taget inga andra turer åker. Men ack, efter att ha irrat runt i en timme hittade vi äntligen Boom Chicago (Rozengracht 117), som först och främst var stängt, och som grädde på moset började inte kanal turerna förrän i April. Nästa gång ska jag kolla up tid och startmånad. I vilket fall som helst var det inte helt bortslösade pengar för vi fick en liten stund att sitta ned och njuta av Amsterdams fasader, kanaler och båt hus som inte ens en turistfälla kan förstöra.

 

När vi steg av båten insåg vi att vi var precis utanför Heineken museet, då kajen (vet inte om man kan kalla det kaj, mer en flybrygga kanske?) låg i närheten av Museumplein. För att vara helt ärlig så var jag lite skeptisk till att betala 18 (!) euro (163,33 kronor!), men Emil verkade vilja det så gärna, so we threw caution in the wind och gick in. Och låt mig bara säga att jag hade fel. Det var faktiskt värt det. Jag hade as kul, lärde mig en massa om öl (vem vill inte lära sig om öl?), någon sorts 4D film upplevelse, smakprovning och drack öl (som var gratis) medans en Elvis kopia rev loss ett par klassiker i museets bar. Det var en massa saker som hände där, de hade verkligen satsat stor må jag säga. Däremot tror jag att det som gjorde det hela värt i mina ögon var den inkluderade båtturen från musset till deras turistshop, som inkluderade en guide och öl för 2,50 (23 kronor) och ett gratis Heineken glas. Turen var verkligen underbar, mycket bättre än den vi just hade varit på. Men det verkade inte som om denna tur alltid erbjöds gäster för jag frågade Cosima om detta senare, och hon hade inte sett något sådant. Kanske endast när det är fint väder? I vilket fall som helts var det toppen!

 

 

 

Det hade faktiskt hunnit bli riktigt sent vid det här laget, så vi drog hem för en trevlig middag bredvid våran lägenhets/studio/hotel (kan faktiskt inte säga riktigt vad det var), och resten av kvällen vart återigen avnjuten vid en av det tusentals mysiga barer det har i den här staden.

 

 

 En kanal i morgonens solsken

 

 Sjukt coola flaskdekorationer!
 Emil i Vondelpark
 Vondelpark
 cykla cykla
 Supernöjd
 
Verkligen något som jag rekomenderar: cykla/gå/krypa, vad som, bara man går i denna fina park om man är i Amsterdam. 

 

Turistfälla
 

 Men rätt fin turistfälla

 

 Vi åkter förbi husbåten vi var vid dagen innan

 

 

Och här är en av alla de terasser som husbåtsägare får avnjuta. Avundsjuk någon?

 

 
Vid bryggeriet

 

 
 
Här kunde man sitta och se Heinekens alla reklamfilmer genom åren. Det börjat 1955 om jag inte mins fel, och årtiondens kläder,mode, inlfytande syns tydligt. Det var rätt intressant att se hur bara en sån sak som öl reklam har ändrats så mycket i takt med att människors syn på sin tillvaro förändras. Tillexemplet så bjöd femtiotalet på en del genussterotyper som idag aldrig skulle accepteras. 
Elvis!

 

Heinekens båttur - här såg han lite gladare ut i alla fall
 En middag i kvällssolen
 
 

Och återigen bli hänförd av Amsterdam by night

 

 Day four commin' up!

 

 

 

Kommentarer
Postat av: Ida

EMMA orkar EJ du ser ut som en filmstjärna på alla bilder alltså! fett fiiiin!

2014-08-07 @ 12:54:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: