Fransk sexköpslag

 

Sprang på en artikel idag om den nya sexköpslagen som kan komma i kraft i Frankrike. Den har en annorlunda tvist till sig, och inte på ett bra sätt. Många länder, inklusive USA (om jag har förstått det rätt, utom staten Nevada), förbjuder all sorts prostitution. Det verkar som om det gör både köpare och säljare till "brottslingar", medans den Svenska sexköpslagen endast ser köparen som förövaren. Den Svenska sexköpslagen har fått mycket uppmärksamhet runt om i världen eftersom den gör det lagligt att sälja, men förbjudet att köpa sex. Nederländerna (min nuvarande boplats) har som bekant legaliserat prostitution och koppleri, som även detta var ett sätt att försökta skydda prostituerade. Det kanske tros att detta var något som kom från politikernas sida, men det var faktiskt prostituerade på 90-talet som gick ut i protest om att få fler rättigheter och respekt i samhället. Som världen äldsta yrke så krävde dessa arbetare att deras bordeller skulle ses som företag och ge dem rättighet till sjukförsäkring, pension etc. Det är lagligt i ett flertal länder Europa (kolla länken: http://sv.wikipedia.org/wiki/Prostitution#Olika_l.C3.A4nder), men det är Nederländernas lag om lagliga bordeller, dvs. legalisering av koppleri som skiljer dem åt. Det är en intressant lag och ett intressant tankesätt, även om jag inte riktigt kan hålla med om alla argument för denna lag.

 

I vilket fall som helst: alla dessa tre sätt att hantera prostitution försöker, mer eller mindre lyckat, att skydda kvinnorna som hamnar i denna situation. Vi vet att det oftast är olyckliga omständigheter som gör att en människa hamnar i denna bransch; det är oftast in barndomsdrömmen direkt. 

 

Trots allt detta så har Frankrike nu börjat diskutera en lag som gör det olagligt att sälja sex, men lagligt att köpa.Hur bakvänd är denna tanke? Hur kan kvinnan vara boven i detta drama? Det är helt upp åt väggarna. Medges att jag inte har läst på om detta lagförslag, men jag kan verkligen inte se något ljus i slutet på denna mansgristunnel. 

 

 

London

Förra året var jag och kära mor i London. Ah, den staden! När jag bodde där så var det svårt att uppskatta hur medryckande den faktiskt är, men jag tror tyvärr att det berodde på att jag var så himla pank. Men när mor och jag var där så var det allt flott! Här tar vi en liten drink innan vi går in på teater, på tomma magar så vinet gick rakt upp i skallen och vi tyckte i allmänhet att det var en himla rolig pjäs.

Gör som Isländarna