Koninginnedag, Queens day, Drottningsdagen

Nu ska jag berätta om ett litet fenomen här i Holland, den 30 april, som kallas Drottningsdagen. Det är nämligen så att varje år så firas drottningen av hela det Holländska folket, och det är en röd dag. Inte nog med att vi alla får ledigt, hela landet förvandlas till en enda stor festival. Jag skojar inte. Jag och Lars hade planerat att åka till Amsterdam, för att möjligen få en glimt av drottningen när hon kommer ut på balkongen och vinkar till sina undersåtar, och självklart för att ta del av festligheterna. Amsterdam är i allmänhet en trevlig stad, så lägg till då denna högtid så låter det ju ännu bättre! Nu var det bara så att detta år är det sista på ett tag som det heter Koningsdag, eftersom Beatrix abdikerade samma dag. Så det var liksom lite extra speciellt alltihopa, vilket i sin tur ledde till att det förväntades (och slog in) att det skulle komma 2 miljoner (!) personer till Amsterdam den dagen. Detta resulterade i att jag och Lars åkte till en närliggande stad, Eindhoven istället.

 

Det var 20 grader varmt, solsken och dans på gatorna. Alla gick omkring med en öl (vid ett par tillfällen en svalkande mojito) och allt kändes väldigt exotiskt. Det ända tråkiga med dagen var att Cosima och Hasse skulle ha kommit dem med, men jag min idiot glömde telefonen hemma, så vi hittade aldrig varandra! Jaja, nästa år kommer ju Koningsdag (Kungadagen) istället och det blir nog like trevligt det. Lite kul bara att man fick ett helt okej substitut för Valborg i alla fall! Den 30e april har inget med valborg eller första maj att göra har utan det är den (nu fördetta) drottningens mammas födelsedag. De behöll det datumet (och gör fortfarande nu med Kungen) eftersom det är varmt ute då. Deras födelsedagar är för tidigt, så ingen vill vara ute på gatorna på. Och det viktigaste: Allt är orange!

 
 

En trevlig dag!

 

 

 


Kommentarer
Postat av: Ida

Shit vilken folkfest!! Gud va kul. Kanske kan man ta sig ner till konungadagen nästa år.. Vilket skägg din karl har odlat för övrigt! Snyggt!

Svar: Haha ja det får du verkligen göra, åk till amsterdam med din karl till hans släktingar så kan vi fira där!! :D haha ja jag gillar det med!
Emma

2013-05-08 @ 14:38:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: