Peace Palace

Förra fredagen var jag och en bunt från klassen på en liten dagsutflykt. En tjej i min klass mamma jobbar nämligen på Fredspalatset i Den Haag. För er som inte har koll på vad det är så infogar jag här en definition från kunskapens källa wikipedia:
 

Fredspalatset (nederländska Vredespaleis) är en byggnad vilken uppfördes åt den Permanenta skiljedomstolen och som stod klar 1913 i Haag, Nederländerna. Även den Internationella mellanfolkliga domstolen som upprättades av Nationernas förbund 1923 hade sitt säte i Fredspalatset fram till 1945, då den ersattes av den Internationella domstolen som upprättats av de Förenta nationerna.

 

Vi var alltså på FN:s internationella domstol, och även om det kanske låter lite dammigt i era öron, så var det verkligen en upplevelse. Dessutom så fick vi en liten VIP uppvisning av palatset, OCH fick träffa en av de 15 domarna som sitter i domstolen, domare Greenwood, och tillåt mig att citera wikipeida ännu en gång:

 

Sir Christopher John Greenwood (born 1955) is a Judge of the International Court of Justice, to which he was elected on 6 November 2008. Prior to his election, he was professor of international law at the London School of Economics and a barrister who regularly appeared as counsel before the INternational Court of Justice, the European Court of Human Rights, the English courts, and other tribunals.

 

Så honom och en av juristerna som jobbar där satt och delade med sig av sin visdom i ett avslappnat ”vi-tar-en-kaffe”- stil, och det hela kändes som ett privilegium. Det finns mycket att säga om denna dag, men jag tror inte att det är lika imponerande att återberätta som att vara där, så jag överlåter det till bilder att tala för sig själva! Hoppas ni blev lite avundsjuka i alla fall! 

 

 
 
 
 
Vad man möts av vid ingången
Med denna bild kommer en romantisk historia (från verkliga livet). När palatset höll på att byggas så var det en av konstnärerna som blev otroligt förälskad i en av grundarnas dotter. Oturligt nog så var han väldigt blyg, så han vågade inte erkänna sin förälskelse till henne. Det han gjorde var, att när han målade ett av helgonen i entern (bilden) så målade han hennes ansikte i helgonet för frihet (längst upp i bilden). Det var hans sätt att fria, och tursamt nog för historien så sa hon ja, och de fick inte mnindre än 13 barn tillsammans. Gulligt?
 
 
Fredspalatset
Från vänster: Cosima, Irene, Julia, Sarah, Anass, Edmund, Amer aoch Lars (inte min Lars, en i klassen) utanför Fredspalatset, på en inte så solig dag.
En bild på Cosima och Irene på et fik efteråt

Kommentarer
Postat av: Jenny

Jag är avis, låter jättespännande! :D

2013-05-04 @ 16:13:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: