Amsterdam dag fyra

Emil och jag började morgonen med att cykla in till Dam square och kolla runt lite i de centralaste delarna av Amsterdam.  Personligen är jag inte så förtjust i just dessa delar precis framför central stationen, men det var inte så farligt tidigt på morgonen. Vi hängde inte runt så länge utan gick igenom red light district (inte på min begäran) och sedan vart det dags att lämna tillbaka cyklarna. Vi satt lite vid vattnet, tog ett par kaffe lite här och var på diverse super mysiga caféer, skrev ett postkort till mormor och kollade i de, enligt mig, mysiga butiker runt de negen straatjes. De nio gatarna (som det betyder) har en massa second hand butiker, men oturligt för Emil var det mest kvinnokläder. Jag å andra sidan hittade en vårkappa och en blommig jumpsuit! Sedan var det dags att möta upp Lars och tillsammans så gick vi återigen till Waterlooplein för marknad, åt en god lunch på Bagel & Beans och promenerade sedan sakta längsmed kanalerna för att lämna grejer på rummet. Den kvällen lyckades vi få med Emil till en vegetariansk restaurang som hade sjukt god mat och biologisk öl. Mat och öl i magen så var det mer öl som krävdes och vi körde en barrunda nerför Prinzengracht. Amsterdam har många guldkorn när det gäller barer, och rundan innehöll bland annat en båtterrass och en live jazzspelning på ett litet hak.

 

En lyckad kväll och vi borde ha gått hem där, men ack, bror min ville se Det röda distriktet by night… Vi våndades oss igenom superfulla mansgrisegäng som tycker att höjden på en ”killresa” är att titta på nakna brudar och garva hög och vara allmänt sliskiga. Det är inte så att man känner sig hotad när man går där (även på natten är det faktiskt en turist attraktion), men det är så konstigt. Men egentligen, vad kan säga när vi också tog oss en tur genom horgatorna? Två gånger på en dag till råga på allt. Ett konstigt fenomen som inte blir bättre av att det även ligger diverse coffee shops längsmed gatan. Det är som att komma till syndernas gata! Det är mycket jag skulle vilja skriva om prostitutions lagarna i detta land, jag har varit i många diskussioner angående det här, men det får bli senare.

 

För att lätta upp stämningen så blir det lite bilder istället!

En glad och morgonpigg Emma framför Dam-square och Koningpaleis (stavning?). Kan förövrigt rekommendera att gå in i palatset; det innehåller ett underbart museum med gratis (!) audioguide. Jag är en riktig sucker för audioguider och spenderade nästan en hel dag där inne sista jag var i Amsterdam. 

 
Amsterdams vapen. 
 
Emil härligt glassande vid en av de många kanalerna
 
Ett underbart kafé i närheten av Westerkerk. En riktig pärla där du nästan får sitta i kanalen och se pittoreska (och mindre pittoreska) båtar puttra förbi. En av de mindre pittoreska minnena är en flytande säng med tillhörand batchelor party, vilket inte var så skönt för ögat. Men hög musik i alla fall! 
 
Lars kom även han till storstaden efter att ha försökt organisera deras fotbolls biljetter, vilket inte slutade väl all.
Mina favvis pojkar
Påväg hem för en snabb avlastning av påsar för att sedan skynda ut innan solen går ner!
Med min nya fina klänning som är en 90-talsklänning, men som jag låtsas är en kort variant på en 60-talare istället. Vad man kan göra med lite fantasi!
Vi tog med Emil till en mysig vegetarisk restaurang med biologisk öl. Ni ser hur skeptisk han är till idén. 
Vi var glada, och efter att ha fått i sig en makalöst god middag så mjuknade även bror min upp.
En öl på en båtterras
Går inte att undankomma en kanalbild by night. Igen. 
Bästa jag har sett. Detta är Gert Wilders, ledare för Nederländska versionen av SD. Borde printa ut liknande varianter av käraste (not) Jimmie. Stavar han ens sitt namn så? Jag har inte tillräkligt med energi på att googla den muppen så det får vara. 
Glada på upptåg i Amsterdam

Innan vi tog det ödesdigra beslutet att venture into Red light by night... Glada och ovetandes. 

 

 

Jag önskar er alla en trevlig dag!

Puss!