Missprydande hår

 
Ja det här med hårväxt har ju alltid varit ett så kallat problem för oss. Hela det kvinnliga släktet har sedan långkjolens försvinnande blivit tillsagda av reklam och samhället att raka bort det så kallade "missprydande" håret. Jag kan själv inte ta någon sida i denna debatt, men det är intressant att se varifrån kvinnoideal kommer. Såg en rätt bra video som relaterar (om än bara för ett litet tag) till de första hårborttagningsrevolutionerna (runt 7:20 börjar de prata om korta kjolar och hårväxt).
 
 
 
Just modehistoria kan jag titta/läsa mig galen på - det finns så mycket att upptäcka! Så många nyanser till varför vi ser ut som vi gör. Det var alltså de korta kjolarna som introducerade benrakning. Ett kvinnoideal försvinner (långa kjolar med fokus på utstickande rumpa) och ett nytt kliver in (raka siluetter och rakade ben). Detta gäller även rakade armhålor; med korta ärmar krävs lena hålor.
 
Det är dock intressant att läsa på en aning om könshåret och dess eventuella borttagning. Medans annat kroppshår har varit relativt orört genom historiens gång så har faktiskt snacket om könshår eller icke-könshår varit med ett tag. För personlig hygien har könshår tagits bort tillexempel till följd av löss-epidemier redan under sena medeltiden. Det är även "personlig hygien" som är en av de stora orsakerna till att komplett rakning är mode nummer ett i våran dagssyn. Porrskådisar tog i slutet på 80-talet till mer radikala rakningar i tron om att detta skulle hålla hygienen på topp när HIV-epidemin skrämde som mest (även om denna epidemi skrämmer än idag). En trend har startats utan att åsikter om de drabbade egentligen har något med saken att göra. Som det brukar se ut. Var det någon som frågade de sköna unga damerna i slutet på 10-talet om det skulle vara så att det vill ha lite kortare klänningar kanske? Nix pix, för i början av första världskriget var det helt enkelt så illa att kvinnorna behövdes på arbetsmarknaden, och således behövde vi komfortabla kläder - eller i alla fall sånt man kunde rör sig i. I och med att porr konsumerades mer och mer, och den stora trenden inom just porr var "helrakat" så vart det sig så att alla kvinnor nu behövde raka sig.
 
Oavsett om man rakar hela; lite grann; noppar bort tre hår i månaden eller ingenting alls så är det bra att veta vart våra ideal kommer ifrån. Då kan vi kanske se att idealen inte är så himla viktiga; de har skapats av externa förhållanden och kan därför förändras och nyanseras så vi alla kan vara nöjda!
 
 
Puss!
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Malin / Inte vego, men

Tycker också att det är väldigt intressant med modehistoria och se hur den följt kvinnans ställning i samhället. Kul att läsa din text.

Svar: Oj kul att någon läser som jag inte känner personligen! Hej hej! :)
Emma

2015-03-23 @ 16:14:38
URL: http://intevegomen.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: